Saturday, May 18, 2024

Τι είναι το Τεστ Παπ

Minimize
 

Η επιστήμη αλλά και ολόκληρος ο κόσμος οφείλει την ανακάλυψη του τεστ Παπανικολάου η αλλιώς τεστ Παπ στον Γεώργιο Παπανικολάου, τον έλληνα γιατρό και βιολόγο που κατά τη διάρκεια των επιστημονικών του ερευνών ανακάλυψε την πρωτότυπη για την εποχή μέθοδο των επιχρισμάτων. Αρχικά την εφάρμοσε το 1923 σε γυναίκες για μελέτη των φυσιολογικών γεννητικών λειτουργιών και στη συνέχεια για τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας. 

Η πρώτη του ανακοίνωση για τη χρησιμότητα της στη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, έγινε το 1928 και αρχικά αντιμετωπίστηκε από την επιστημονική και ιατρική κοινότητα με αρκετό σκεπτικισμό. Σήμερα η μέθοδος, που διεθνώς είναι γνωστή με την ονομασία Τεστ Παπ εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο για την έγκαιρη διάγνωση νεοπλασιών και έχει σώσει πολλές γυναίκες από τη μάστιγα του καρκίνου. 

Είναι μια απλή εξέταση κατά την οποία ο κυτταρολόγος παίρνει δείγμα από τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν πιθανές μεταβολές στα κύτταρα που δεν οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές ή στην ηλικία της γυναίκας. Πρόκειται για μια ανώδυνη σχετικά εξέταση της οποίας η λήψη του υλικού διαρκεί 2-3 λεπτά και όλη η εξέταση μαζί με την λήψη του ιστορικού κάτι λιγότερο από 10 λεπτά.

Πότε πρέπει να κάνεις το πρώτο τεστ ΠΑΠ;

Minimize

Η πρώτη εξέταση πρέπει να γίνει το συντομότερο μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή, κατά προτίμηση μέσα στον πρώτο χρόνο ή στην ηλικία των 21 ετών. 


Πως γίνεται;

Minimize

Aρχικά ξαπλώνουμε στην καρέκλα του κυτταρολόγου (boom) σε παρόμοια θέση με αυτήν που λαμβάνουμε για την κλασική γυναικολογική εξέταση. Με τη βοήθεια ενός οργάνου, του κολποδιαστολέα διαστέλουμε (ανοίγουμε)τον κόλπο και βρίσκουμε τον τράχηλο. Στη συνέχεια με μια μικρή ξύλινη σπάτουλα παίρνουμε δείγμα από τον κόλπο και τον εξωτράχηλο και με ένα μαλακό βουρτσάκι παίρνουμε δείγμα κυττάρων από τον ενδοτράχηλο. Το δείγμα, (κολπικό και τραχηλικό επίχρισμα) εναπόθεται- στρώνεται σε μία αντικειμενοφόρο πλάκα το λεγόμενο  «πλακάκι» το οποίο ψεκάζεται με λακ για μονιμοποίηση και στη συνέχεια βάφεται και  είναι έτοιμο να το εξετάσουμε στο μικροσκόπιο.

Πονάει η εξέταση;

Minimize

Οι περισσότερες γυναίκες δεν νιώθουν καμία ενόχληση και δεν καταλαβαίνουν πραγματικά τίποτα. Ωστόσο κατά καιρούς θα έχετε ακούσει ίσως από φίλες σας ότι αισθάνθηκαν κάποιο πόνο. Τις περισσότερες φορές ο πόνος που αισθάνονται είναι καθαρά ψυχολογικός και σε καμία περίπτωση έντονος. Αν τις ρωτήσετε να τον περιγράψουν θα σας πουν πως ένιωσαν ένα ασθενές κάψιμο ή μια μικρή ενόχληση που περνάει σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Πότε είναι η καλύτερη ημέρα για να κάνουμε την εξέταση;

Minimize

Προσπαθήστε να προγραμματίσετε το τεστ Παπ όταν δεν θα είστε αδιάθετη. Η καλύτερη περίοδος που ενδείκνυται για πιο ακριβή αποτελέσματα είναι από την 10η μέχρι την 18η μέρα του κύκλου μετρώντας από την πρώτη ημέρα της περιόδου μας. Εάν ο κύκλος της περιόδου σας είναι άστατος και τύχει να συμπέσει με την ημερομηνία της εξέτασης, καλέστε τον κυτταρολόγο και ζητήστε αλλαγή ραντεβού.

 

Πώς να προετοιμαστούμε για να κάνουμε την εξέταση;

Minimize

Για να διασφαλίσουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι ακριβή θα πρέπει να απέχουμε από την ερωτική επαφή, τα σπερματοκτόνα, τις ενδοκολπικές αλοιφές και τα ενδοκολπικά υπόθετα για ένα 48ωρο.

Επίσης καλό θα είναι να αποφύγουμε την κολπική πλύση για τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν την εξέταση. Σε περίπτωση που έχουμε επισκεφτεί τον γυναικολόγο μας και έχουμε κάνει ενδοκολπικό υπέρηχο τότε θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 3 ημέρες πριν να γίνει η λήψη του Τεστ Παπ.

Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε τεστ ΠΑΠ;

Minimize

Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και ανά εξάμηνο σε περίπτωση που διαγνωστεί κάποιο πρόβλημα- αλλοίωση. Ας μην ξεχνάμε ότι «Κλειδί» για τη μείωση των ποσοστών γυναικών που προσλαμβάνονται από καρκίνο της μήτρας αποτελεί η πρόληψη με τακτικούς ελέγχους.

Όσον αφορά το τεστ Παπανικολάου δεν υπάρχει ηλικιακό όριο. Πολλοί γυναικολόγοι κυρίως της παλιάς γενιάς, αναφέρουν ότι το τεστ δεν χρειάζεται να γίνεται σε γυναίκες άνω των 60 ετών. Αυτό είναι λάθος.

Το ίδιο ισχύει και με τις γυναίκες οι οποίες έχουν υποβληθεί σε ολική αφαίρεση της μήτρας (ολική υστερεκτομή).Οι γυναίκες αυτές μπορεί να μην έχουν τράχηλο, έχουν όμως κόλπο. Γι αυτό πρέπει να ελέγχονται και αυτές ετησίως.

Γιατί πρέπει να κάνουμε το τεστ ΠΑΠ;

Minimize

Διότι η πρόληψη είναι σωτήρια. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στον γυναικείο πληθυσμό μετά από εκείνον του μαστού. Ωστόσο, μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ εφόσον ανιχνεύει σε πολύ πρώιμο στάδιο προκαρκινικές αλλοιώσεις των κυττάρων, επιτρέποντας έτσι την ίαση της νόσου σε πολύ υψηλό ποσοστό. Σε γυναίκες που δεν ελέγχονται τακτικά με τεστ Παπανικολάου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αναπτύσσεται δίχως να γίνει αντιληπτός καθώς δεν ακολουθείται από συμπτώματα. Όταν τα συμπτώματα εμφανιστούν, η νόσος θα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Με το τεστ Παπ μπορούν επίσης να ανιχνευτούν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, λοιμώξεις ή ακόμα και ο έρπης των γεννητικών οργάνων. Eπιπλέον, πέρα από τον εντοπισμό μη φυσιολογικών κυττάρων στον τράχηλο και στον ενδοτράχηλό της γυναίκας με το τεστ Παπανικολάου μπορούν να εντοπιστούν κολπίτιδες, τραχηλίτιδες και γενικότερα φλεγμονές.

Το τεστ Παπ αποτελεί επίσης την πρώτη γραμμή εντοπισμού του HPV, του ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papillomavirus).



Πού θα μας βρείτε;
Λιβαδειάς 18 
Ανάληψη - Ρόδος 

Τηλ. 22410-03039
Κιν. 6947-722599
kroditi@yahoo.com

       

 

 


       

 


  Κοινωνικά Δίκτυα


       
         

Copyright 2024 by A.Ampeliotis